Néhány olyan tudományosan bizonyított tényt szeretnék bemutatni, amely eddig közszájon forgott ugyan, de tudományosan nem bizonyított, vagy csak sejtés volt, és ezért nem tűnt eddig hitelesnek, vagy érvek nélkül le lehet söpörni egy hatékony kommunikációval, amely a szkeptikusok és tudományellenesek érvelésében meggyőzőnek és hatásosnak bizonyulhatott sok ember számára, akik lehet hogy csak a kórházban vagy az elkapott betegség közben gondolkodtak el azon, milyen átlátszó és hamis érvekkel csapták be őket, amikor hittek ezeknek a hamis érveléseknek.

Bármely ország vagy közösség nagyon olcsón és drasztikusan csökkentheti a járványveszélyt:

 • Megbízható – akár házi – maszkok viselésével
 • Mindenütt alkalmazzák a fizikai távolságot és a higiéniát és oktatják a közvéleményt

Néhány mintázat már megjelent a legfontosabb intézkedésekkel kapcsolatban, ezeket 4 blokkra oszthatjuk:

 • Olyan olcsó intézkedések, amelyek elegendőek lehetnek a koronavírus elnyomására, például maszkok, fizikai távolodás, tesztelés, kapcsolatfelvétel, karantén, izolációk.
 • Kissé drága intézkedések, amelyek bizonyos esetekben szükségesek lehetnek, például utazási tilalmak és korlátozások a társasági összejövetelekre.

 • Olyan drága intézkedések, amelyekre a járvány közben nem mindig lehet szükség, például iskolák és az üzleti vállalkozások bezárása.

 • Orvosi kapacitás szabályozott felhasználása, a járvány intenzitásának megfelelően amikor enyhítjük a lezárást és visszatérünk a normális szintre, a cél az, hogy olyan intézkedéseket egyesítsünk, amelyek annyira visszaengedik a gazdasági aktivitást a normális szintre, miközben a vírus átterjedési sebessége 1 alatt marad, hogy ne terjedjen el széles körben. – mindaddig, amíg gyógymódot vagy oltást nem fedeznek fel.

Most a nagyon olcsó és egyszerű intézkedésekre koncentrálnék, amelyeket bárki alkalmazhat, és a hatalmas hatásokat lehet vele elérni. Kezdjük a mindegyiknél legnyilvánvalóbbal: Hatékony arcmaszk alkalmazása.

A koronavírus terjedésének legfrissebb tudományos eredmények alapján ismert folyamata:

Cseppek

Cseppformátumú folyadék, amelyet a szájából és a légzőrendszerből ürül ki

Aeroszolok

Nagyon kicsi részecskék, amelyek keverednek a levegővel és órákig ott maradhatnak

Felületek

Például ráköhögsz a kezedre, és egy ajtógombot használsz, amelyet aztán utólag valaki más megérint

A koronavírus terjedésével kapcsolatban sok tudós eleinte azt gondolta, hogy a legtöbb fertőzés cseppek útján történik, amikor az emberek köhögnek, és hogy ezek a cseppek gyorsan a földre esnek, a köhögéstől számított néhány másodpercen belül és legfeljebb 2 méter távolságra terjednek. Ha ez igaz lett volna, az azt jelentette volna, hogy a fertőzés fő módja az, ha valaki beleköhög az arcodba, vagy ha hozzáérsz egy szennyezett felülethez. Mivel általában senki nem köhög a másik arcába, a hatóságok azzal érveltek, hogy a maszk viselése alacsony fertőzőttségi szintet jelent az átlag embereknél. De az egészségügyi szakemberek számára ez óriási segítség volt, mert ezeket a cseppek ők az arcukba kapták az állandó  köhögő betegektől, föléjük hajolva, amikor intubáltak, vagy hasonló helyzetekben.

Mivel nagyon kevés maszk volt elérhető, a világ számos hatósága úgy döntött, hogy ezeket az egészségügyi dolgozók számára prioritássá teszi, és azt javasolja, hogy ne használja a lakosság többi része. Helyes volt az egészségügyi dolgozók előrehelyezése a rangsorban, de ahelyett, hogy azt mondták volna: „Sokkal hasznosabbak az egészségügyi dolgozók számára, tehát a helyes dolog az ha ők kapják a maszkokat”, azt állították, hogy a hétköznapi életben a maszkok haszontalanok, sőt veszélyesek is a nagyközönség számára. Ez rövid időn belül aláásta a hatóságok hitelességét. Aztán kezdtek megjelenni a cáfolhatatlan bizonyítékok.

Az Oxfordi Egyetemen kiadott, Science c. kiadványában megjelent egy nagy cikk, amiben meghatározták, hogyan terjed a koronavírus emberről emberre. Az 5. napon a fertőzés után a hordozók átlagosan közel 0,4 másik személyt fertőztek meg. Ennek nagy része közvetlenül olyan emberektől származott, akik már tünetmentesek vagy akik hamarosan ilyenek lesznek (tehát pre-tüneti tüneteknek nevezik őket). Egy kisebb részük a környezeten (valószínűleg a megfogott felületeken) keresztül kapja el a fertőzést, és még kevésbé azoktól származik, akiknek fertőzése van, de soha nem fognak kialakulni tüneteik. Ez valóban azt mutatja, hogy a fertőzések nagy része a tünetekkel küzdő emberektől származik, a fele pedig olyan emberektől származik, akiknek még nincsenek látható tüneteik. Ha csak a tünetekkel küzdő emberek viselnek maszkot, akkor a fertőzések kevesebb mint felét megelőzik. Ha mindenki visel maszkot, a legtöbb fertőzést megakadályozhatja. Mielőtt megtudja hogy egyáltalán beteg, mindenkinek viselnie kellene akár házilag gyártott maszkot is. Mert megfertőzhet más embereket. Mennyire csökkenthetjük a kockázatot a maszkokkal? Nagyon sokkal.

Ha maszkot hordok, meggátolom, hogy megérintsem az arcomat, ami valószínűleg csökkenti a felszíni szennyeződéseket azáltal, hogy megakadályozza, hogy piszkos kezem megérintse a szemeimet, az orromat vagy a számat. De nincs igazán szükség sebészeti vagy N95-es maszk használatára, lehet jó minőségű olcsóbb maszkokat is vásárolni vagy Önnek kell elkészítenie egyet. Hogy kellene csinálni?

Miben rejlik az arcmaszk hatékonysága? Négy tényezőt kell figyelembe venni:

 • Az anyag
 • A sűrűség
 • A rétegek száma
 • A rétegek kombinációja

Az alábbi grafikon százalékában megadva látható egy-egy arcmaszk hatékonysága, anyagtípustól függően:

Különböző maszk alapanyagok vírusszűrő hatékonysága százalékban

Néhány alapanyag kiemelkedően jó, míg mások kevésbé, de összességében nagyon sok jó anyag van. Az anyagot úgy kell megválasztani, hogy a lehető legsűrűbb szövésű, vagy ne egyenletes, hanem kevert szálelrendezésű legyen, és annyi réteggel rendelkezzen, amennyin keresztül még tud problémamentesen lélegezni. De légy óvatos: Ha nem tudsz rendesen lélegezni, akkor belső keringés jön létre és csak belső levegő áramlik a maszk körül. Ez a legrosszabb lehetőség és ezáltal a maszk hatékonysága drasztikusan csökken. A legjobb anyagok teljes felületükben lélegeznek és szűrnek is egyben.

Összefoglalva: Milyen a hatékony arcmaszk?

 • A koronavírus nemcsak 2 méteren belül köhögéssel terjedhet, hanem éneklés vagy beszélgetés útján is, és talán sokkal távolabb, mint 2 méter
 • A legtöbb ember fertőző, még mielőtt egyáltalán tudnák hogy betegek
 • A maszk viselése megakadályozza, hogy a betegek másokat megfertőzzenek azáltal, hogy a cseppecskéket a maszkban tartják
 • Ezenkívül megóvják az egészséges embereket a fertőzéstől

Ha az emberek többsége háztartási, vagy minőségi anyagból gyártott maszkokat visel, – amelyek bizonyítottan hatékonyak, – akkor ez az intézkedés önmagában képes megállítani a járványt!

Ez az egyik legolcsóbb dolog, amelyet bármely ország – vagy személy – megtehet maga vagy a környezete megóvása érdekében.

Tekintettel a költségekre (minimális) és az haszonra (hatalmas),  a maszkviselés eredményessége kiemelkedő!

Forrás:

– Source: Sneezing and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Journal of the American Medical Association

https://lavinson.com

https://www.preprints.org/manuscript/202004.0203/v1

– Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review

Jeremy Howard * ORCID logo , Austin Huang , Zhiyuan Li , Zeynep Tufekci , Vladimir Zdimal , Helene-Mari van der Westhuizen ORCID logo , Arne von Delft , Amy Price , Lex Fridman , Lei-Han Tang , Viola Tang , Gregory L. Watson , Christina E. Bax , Reshama Shaikh , Frederik Questier ORCID logo , Danny Hernandez , Larry F. Chu , Christina M. Ramirez , Anne W. Rimoin

Version 1 : Received: 10 April 2020 / Approved: 12 April 2020 / Online: 12 April 2020 (17:41:10 CEST)

Version 2 : Received: 12 May 2020 / Approved: 13 May 2020 / Online: 13 May 2020 (13:16:04 CEST)

Version 3 : Received: 10 July 2020 / Approved: 12 July 2020 / Online: 12 July 2020 (16:11:50 CEST)

How to cite: Howard, J.; Huang, A.; Li, Z.; Tufekci, Z.; Zdimal, V.; van der Westhuizen, H.; von Delft, A.; Price, A.; Fridman, L.; Tang, L.; Tang, V.; Watson, G.L.; Bax, C.E.; Shaikh, R.; Questier, F.; Hernandez, D.; Chu, L.F.; Ramirez, C.M.; Rimoin, A.W. Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review. Preprints 2020, 2020040203 (doi: 10.20944/preprints202004.0203.v1).

– https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-basic-dance-steps-everybody-can-follow-b3d216daa343

Rendelje meg SafeDay Mask™ Tyvek textil alapú arcmaszk termékeinket, amelyek hónapokon keresztül egész nap használható arcmaszkok, napi UV fény fertőtlenítés mellett.

Kapcsolatfelvétel