Egy friss kutatás során megállapítást nyert, hogy a Covid-19 fertőzés nem léguti betegség, csak léguti módon terjed, de a pontos megnevezése: endotél betegség. Mi az endotél: az erek belső falán keletkezett bevonat, amely nem csak védőfelületet képez a szervezet teljes érrendszerének belső falán, hanem endokrin – kiválasztó, szelektáló – folyamatokat is végez. A Covid-19 fertőzés elsődlegesen a tüdő ereit támadja meg, az influenza tüneteihez képest teljesen eltérő módon. A legsúlyosabb következmény a megtámadott erekben létrejövő vérrögképződés, amely trombózishoz, infarktushoz vagy agyi érkatasztrófához (stroke) vezet. A tüdő mint elsődleges támadási felület azért van súlyosabban veszélyeztetve, mert a bejutási útvonal első állomáspontja.

Tanulmánnyal alátámasztott tényként állapíthatjuk meg, hogy a betegség súlyos stádiumát nem lehet nagynyomású oxigénnel (lélegeztető gépre kapcsolás) kezelni, mivel a lélegeztető géppel a tüdőre kifejtett nyomás kimondottan károsítja a tüdőt. Csak alacsony nyomással bevitt, koncentrált oxigén adagolással lehet eredményt elérni, az elhalt erek melleti elkerülő erek erősítésével.  Hasonlatosan ahhoz, ahogyan a magashegyi hegymászok szervezetét lassanként hozzászoktatják a ritkuló oxigénfelvételhez, hosszú ideig tartózkodva a magaslati környezetben, ezzel elősegítve a vörösvértestek számának növekedését. Tehát kulcskérdés hogy a szervezet belépő pontján, – a száj és orr védelmét előtérbe helyezve – a belélegzett levegő a lehető legjobban legyen megszürve. A szervezetben elsődlegesen a teljes érrendszer van veszélyeztetve, a vérrőgképződés keletkezésének kiszámíthatatlansága miatt, amely személyenként eltérő súlyosságú tüneteket vagy halált okozhat.

The New England Journal of Medicine. Pulmonary Vascular Endothelialitis, Thrombosis, and Angiogenesis in Covid-19. May 21. 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2015432